Allmänt


Shenzhen är en kuststad och ett område i sydöstra Kinas Guandongprovins. Det är bara 30 minuters båtfärd till Shenzhen från Hongkong. Själva staden ligger vackert utmed kusten vid Pärlflodens utlopp.

De flesta av stadens och områdets hus och byggnader är nya skapelser vilket ger ett mycket modernt intryck. Det finns bara några få kvarter av gammal bebyggelse, men det har sin förklaring. För bara tjugo år sedan var Shenzhen en lugn och trött liten hamnstad. Det bodde inte särskilt många i området alls. Men då Kina bestämde att detta skulle vara en ekonomisk frizon exploderade utvecklingen. Många internationella företag och utländska investerare satsar hårt här och det är framför allt en mycket stark finansmetropol.

Shenzhen är den snabbast växande staden i världen just nu, och har varit sedan tiotalet år. Då mäktiga berg ligger bakom staden är området där man kan bygga ut staden begränsat. För att få plats bygger man staden mot vattnet nu. Den lilla hamnen som en gång var blygsam är nu mycket attraktiv och har blivit ett omfattande och viktigt transportcentrum i området.

I hela området bor det drygt 7 miljoner invånare och befolkningstalet ökar stadigt. Många intellektuella och framgångsrika söker sig till området. Men det sker också en stor invandring av outbildad arbetskraft. Det kommer människor hit från hela Kina och övriga Asien och bosätter sig här, vilket gör staden och området till en sant mångkulturell smältdegel där många kulturer möts och samsas.

Klimatet i Shenzhen är subtropiskt vilket ger ett varma och soliga väderlekar nästan året runt. Tack vare närheten till havet blir det inga extrema temperaturskillnader vare sig uppåt eller nedåt.
Copyright © 2008 - 2018 Shenzhen.nu Alla rättigheter förbehålles.